5e-DIMENSIE
KOSMOSOFIE

DE ZIEL

De ziel is het derde aspect van de drie-eenheid die je bent: lichaam – ziel - geest De ziel is de essentie van Wie je Bent. Het is jouw fundamentele element. De ziel is het deel van jou dat met alle dingen verbonden is.  

Je kunt je ziel vinden door de weg van jouw gedachten. Je moet eerst geloven, beseffen en erkennen dat je een ziel hebt. Je moet beginnen jezelf te zien als wie en wat je werkelijk bent: een ziel die leeft in een lichaam en die gebruik maakt van een verstand. Gebruik je verstand alleen maar om je te vertellen dat je een ziel hebt. Treed dan buiten je verstand. Laat al je gedachten vallen. Maak je hoofd leeg en geef je over aan de ervaring. Als je in contact komt met je ziel, kom je in contact met God.

De taal van je ziel is je gevoel en intuïtie, je gevoel komt altijd vóór je verstand. Nadat je een specifiek gevoel hebt gekregen gaat je verstand er mee aan de slag om een referentiekader op basis van eerdere ervaringen te vinden. Als je wilt leven vanuit je gevoel is het daarom belangrijk om je verstand niet in te schakelen.

Een voorbeeld: stel je voor dat je iemand ziet vallen. Je gevoel zegt dat je onmiddellijk moet helpen. Als je vanuit je gevoel leeft handel je ook onmiddellijk op basis van dat gevoel en schiet je die persoon te hulp. Als je wacht totdat je verstand erbij komt bestaat de kans dat je verstand allemaal argumenten aan gaat voeren waarom je beter niet kunt helpen, het vertelt je dat je bepaalde gevolgen kunt oproepen door je handelen. Dit voorbeeld verklaart waarom in dit soort gevallen mensen anderen te hulp schieten en anderen weglopen of niets doen. 

De reis van de ziel. 

Je bent een menselijke sneeuwvlok. Je valt uit Gods hemel als een fantastische, individuele, unieke expressie van het Wonder van het Leven. Als je op aarde komt, verenig je je met anderen die net als jij adembenemend uniek zijn, maar die tezamen een prachtig beeld van een omvattender geheel vormen. Uiteindelijk veranderen jullie van vorm, smelten samen tot één lichaam, gemakkelijk en zonder inspanning overvloeiend in een stroom van eenheid. Tenslotte lijken jullie te verdwijnen (hoewel je er bent, ben je eenvoudigweg onzichtbaar) wanneer jullie weer oprijzen naar de hemel waar je vandaan kwam, om de cyclus weer helemaal opnieuw te beginnen. De Reis van de sneeuwvlok is een volmaakte metafoor voor de reis van de ziel.

 Je bent geen lichaam, je bent geen ding. Je gebruikt het lichaam tijdelijk, het is een geschenk dat je goed moet verzorgen. Ook relaties zijn een geschenk aan jou om jou te helpen jezelf te zijn. Je hebt geen bezittingen maar bent tijdelijk in het bezit van iets waaraan je blijdschap kunt ontlenen of van kunt genieten. Jij bent dit alles niet en zult jij zijn zonder al die dingen. Jouw ware zelf leeft ook zonder alles wat genoemd is.

 Jij bent een gezegend wezen. Jij bent liefde. Jij bent een spiritueel wezen. Je bent het gelukkigst als je ‘liefde’ bent en het allerverdrietigst wanneer je dat niet kunt zijn of jezelf dat niet toestaat te zijn. Niets doet er verder toe, niet wat je doet of hebt, liefde is een ander woord voor God. Dat je dit niet zo voelt, is dat je het vergeten bent. Wat je hier komt doen is gewoon jezelf zijn.

Jezelf zijn betekent leven volgens de ‘holistische’ levenswijze; leven als een heel wezen, als heel persoon. Het leven van lichaam – ziel - geest. Het is bewustzijn, eerlijkheid en verantwoordelijkheid . Het is je ervan bewust zijn wat je kiest te zijn, daar eerlijk en verantwoordelijk over zijn. Het is jouw leven geleefd. 

door Pyts

Volgende

Terug